Gülen yapılanması ile bağlantılı davalarda kullanılan delillerin başına gelen ByLock mesajlaşma uygulamasının lisans sahibi kişiye, yargılandığı davada ceza verilmesine yer olmadığına hükmedildi.
ABD vatandaşı olarak David Keynes ismini alan Alpaslan Demir, 9 Haziran 2021’de Türkiye’ye gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu.
Keynes, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için başvuru yapmıştı.
Mahkeme heyeti, 15 yıla kadar ceza istenen sanık hakkında “ABD’den kendiliğinden gönüllü olarak gelmesi ve örgütün yapısı ve faaliyetleri çerçevesinde işlenen suçlar ile ilgili yeterli mahiyette bilgi verdiğinin kabul edilmesi gerekçesiyle” ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Demirören Haber Ajansı’nda açıklamaları yer alan David Keynes, “Böyle bir kararı herkes bekler. Amerika’ya iki hafta içinde döneceğim” dedi.
Keynes’in davasını ABD elçiliği çalışanları da takip etti.
15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutulan Gülen Cemaati ya da yetkililerin ifadesiyle “Fetullahçı Terör Örgütü” (FETÖ) ile bağlantılı davalarda ByLock programını indirmiş olmak, “FETÖ üyeliği” için delil olarak sayılıyor.
Darbe girişimi sonrası binlerce kişi cihazlarında ByLock bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı, görevlerinden alındı, bazıları da tutuklandı.
1980’lerin başında tanıştı
Kakkındaki iddianameye göre Keynes, 1980’li yılların sonunda öğretmeninin ders çalışmak için kendisini Gülen cemaatine bağlı ‘Işık Evleri’ olarak adlandırılan örgüt evlerine yönlendirmesiyle Gülen hareketi ile tanıştı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Maliye Bölümünü kazanması üzerine Ankara’ya giderek burada cemaate bağlı evlerde kalmaya başladı.
Gülen hareketinin Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki “mahrem yapılanmada öğretmen olarak ‘grup abisi’ düzeyine kadar yükseldiği” belirtildi.
DHA’nın aktardığı detaylara göre , okulunu bitiremeyen Keynes, “yaşamış olduğu olumsuzluklardan örgütü sorumlu tutması üzerine”, örgütle ilgili bazı gizli bilgileri Cumhuriyet gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya’ya verdi.
Çetinkaya’nın 6 Ekim 1997’de köşesinde bunları yazması üzerine Keynes’in Gülen hareketi tarafından “karantinaya alındığı” kaydedildi.